Reizen met de bijen

Reizen met de bijen naar specifieke teelten, wat, wanneer, waar?

Beste imkers,

Reizen met onze bijen naar specifieke teelten zoals koolzaad, fruitbloesems, enz.. is niet iets waar je rap rap aan begint.

Het vraagt de nodige voorbereiding, planning en het juiste materiaal.


MATERIAAL:

    1. Reisrooster. (Een dak voor bovenop de kast welke voorzien is van gaas.) Het reisrooster is enkel van toepassing bij warmere temperaturen, het zorgt ervoor dat het volk niet sterft van oververhitting.
    2. Spanriemen. (Riemen bestaan in alle kleuren en formaten, sommige worden speciaal voor bijenkasten verkocht in de imker speciaalhandel). Voor het verplaatsen van kasten moet je zorgen dat je het geheel kan opheffen, dit samenhouden doen we met spanriemen.
    3. Handvaten. (Te koop in de metaalhandel of in de imker speciaalhandel) Er bestaan enkele formaten in, zie dat je al je broedkamers en honingzolders voorziet van handvaten waar je al je vingers, je hele hand kan gebruiken, een kast met een volk en honingzolders vol honing kunnen wel tot 80kg wegen.
    4. Afsluiting van de vliegopening. Voorzie een vliegopening dat je kan afsluiten, of voorzie enkele schuimrubbers om het vlieggat af te sluiten, je wil echt niet dat je bijen rond je hoofd vliegen.
    5. Transportmiddel. Voorzie een aanhanger om alle kasten te vervoeren, als je dit niet bezit kan je dit ook in de koffer van je auto. Let er wel op dat in een gesloten voertuig de temperatuur zeer snel kan oplopen, en bijen die ontsnappen snel tot overlast kunnen zorgen.
    6. Een plaatsingframe. Bij het uitladen en plaatsen van je kasten moet je een plaats voorzien, waar je je kasten horizontaal kan op plaatsen, weg van de grond. Dit kan een pallet zijn, of een gekochte stoel, of iets wat je zelf maakt. Belangrijk is het van de grond staan en op een zo vlak mogelijke manier.



Op de foto hiernaast zie je bijen op reis naar koolzaadvelden.

Je hebt een voorbeeldvan een vaste opstelling op aanhanger alsook deze geplaatst op palletten.



Op deze foto zie je kasten welke in het koolzaadveld zijn geplaatst,

Bij koudere en winderige dagen zullen de bijen sneller uitvliegen omdat ze laag staan hebben ze minder last van de gure wind.

VOORBEREIDING:

    1. Zorg ervoor dat je alle afspraken met de tuinder/teler reeds op voorhand hebt gemaakt, bezoek de plaats waar je de kasten mag of moet plaatsen. Zoek desnoods een betere locatie aan de randen van het perceel, zo ben je zeker dat je kasten veilig staan, zowel uit het zicht (tegen diefstal) en veilig voor mogelijke passanten (tegen het steken van onze bijen)
    2. Zorg dat je volken zijn voorbereid:
      • Ruimte. Geef de volken voldoende ruimte (opgebouwde en niet opgebouwde raten) of voorzie reeds een honingzolder. je volken bezoek je pas een week later opnieuw.
      • Honing/wintervoeding. Zorg dat alle andere honing (vorige oogsten) uit de kast verwijderd zijn, maar laat ze wel voldoende eten om te overleven, dit is afhankelijk van wanneer en naar waar je reist. Je begrijpt dat bij een zeer vroege teelt zoals koolzaad het weer zo slecht kan zijn dat je bijen geen nectar kunnen oogsten, en je zelf moet noteren waar je de ramen met wintervoeding hebt geplaatst, je wil deze niet onder je oogst mengen.
      • Tijdstip. Het is belangrijk dat de avond voor het reizen, je de volken opsluit door de vliegopening af te sluiten, dit doe je als de bijen allemaal binnen zijn, dus in de schemerzone tussen dag en nacht. tijdens de dag vervang je het dak door een reisrooster indien nodig. De ochtend die volgt is de tijd gekomen om te reizen, vertrek vroeg genoeg zodat de temperatuur zo laag mogelijk is, dit is tussen 5 en 6 uur 's morgens.
      • Laden. Dit kan 's avond na het sluiten van de vliegopening of net voor het vertrek, het type transportmiddel en de temperatuur bepalen dit mee. Zorg ervoor dat je kasten niet kunnen verschuiven, zet ze vast, ook voor je eigen veiligheid. Denk er ook aan om al je resterend materiaal in te laden. Vergeet ook je kapruin en bijenkast gereedschap niet.
    3. Extra tools:
      • Voor teelten zoals koolzaad, is een bosmaaier geen overbodige luxe, je staat zelf in om een opening te maken in het veld door middel van maaien, waar je je kasten gaat plaatsen. (uit het zicht in het veld)
      • Extra balkjes of stenen om je plaatsingsframe vlak te plaatsen.
      • Een ketting om al je kasten te beveiligen tegen diefstal en vandalisme.

PLANNING:

      1. Als je wil reizen naar teelten moet je eerst en vooral een teler zoeken waar je je kasten kan plaatsen of een eigenaar kennen van de aangrenzende percelen (dit is dan zonder vergoeding). Inderdaad bij het reizen naar sommige teelten kan je een vergoeding krijgen. De prijzen spreek je zelf af, hoewel er wel richtprijzen te vinden zijn. De volgende link geeft hierover zeer veel uitleg over volgende aspecten:
        • Hoeveel kasten per oppervlakte gewas.
        • De (richt)prijs voor plaatsing van volken/kasten.
        • Een link naar een registratie pagina, zodat je volken/kasten kan aanbieden voor bestuiving.
        • Een modelkontrakt dat je kan gebruiken om de oreenkomst te wettigen.
      2. Waar moet je op letten! Niet alle teelten zijn een goede zaak voor het bijenvolk. Ik wil hier mee zeggen, sommige gewassen leveren enkel stuifmeel of enkel nectar, en kunnen de groei van een bijenvolk negatief beinvloeden. Bekijk de omgeving op andere drachten die je bijenvolk kunnen bevliegen. Bij de plaatsing van bijenvolken aan tuinbouwkasten is dit nog belangrijker.
      3. Zorg ervoor dat je volken voldoen aan wat de teler en/of het gewas vraagt, voor sommige teelten volstaan alleen zeer sterke volken. andere teelten zorgen er dan weer voor dat een normaal volk sterker kan worden.
      4. Bekijk bij reizen en plaatsen dat je afspraken niet overlappen, sommige teelten lopen gelijktijdig.

Bestuivingsadvertenties voor wallonië kan je hieronder vinden.

Bij deze kan je ook live de groei van de bloesems op het fruit volgen. Of beter gezegd, je kan het het hele jaar door deze bomen bekijken.

Hieronder kan je de life stream volgen van appel, peer en kersen.