Nieuwsbrief Maart 2022

Post date: februari 22, 2022

Beste Imker,

De nieuwsbrief voor maart zit reeds in je mailbox. Een weekje vroeger dan normaal, en dat heeft alles te maken met de 2 volgende redenen.

Ondergetekende gaat er vlak voor de start van het bijenseizoen nog een weekje tussenuit én de bloei van de boswilg komt er aan.

Wat kom je in deze nieuwsbrief zoal te weten?

- Voordrachten Biebond komende maanden

- Maandpraatje maart

- Aankoop bloemenmengsels

Agenda voor de maand maart:

- Donderdag 10/3: Basiscursus: Varroabestrijding, in- en uitwinteren (Robbert en Johan zijn de lesgevers)

- Dinsdag 15/3: Maandvergadering: Ghislain De Roeck met zijn bedrijfsmethode en onmisbaar stuifmeel.

- Donderdag 24/3: Basiscursus: Bedrijfsmethoden (Gaston)

- Woensdag 30/3: Basiscursus: Jaaroverzicht + test

Alle voordrachten gaan door in zaal Den Boom (Vremde) en starten om 19u30. Voorlopig nog met CST en mondmasker, maar we vermoeden dat dit voor niet meer zo lang zal zijn.

Voor de volledigheid geven we ook al de data en onderwerpen mee voor de maandvergaderingen van april en mei:

- Dinsdag 26/4: Broedbeperking, afleggers maken (Gaston) + receptie

- Dinsdag 24/5: Darwiniaans imkeren

Maandpraatje Maart:

Na maanden wachten krijgen we steeds meer signalen van de natuur dat de lente op komst is. Het begon met de bloei van de hazelaar. Vervolgens kregen we de sneeuwklokjes en de krokussen. En de volgende in de rij is de boswilg. De allervroegste exemplaren staan al in bloei.

De bloei van de boswilg vormt voor ons de onofficiële start van het imkerseizoen: Overwinter je je bijenvolken op 1 broedbak, dan breekt het moment aan om je sterke volken een extra broedbak te geven.

Zwakke volken kan je dan weer versterken door ze, gescheiden door een moerrooster, bovenop een sterk volk te plaatsen. Wanneer de kers begint te bloeien neem je het volk terug weg en zet je het terug op de oorspronkelijke plaats. De sterke volken die begin maart een extra broedbak zullen krijgen, ontvangen bij de aanvang van de kersenbloei begin april hun eerste honingzolder.

Hou voorts de komende weken de voedselvoorraden in het oog. Het koude weer en het uitbreidende broednest zullen voor een stijgend voedselverbruik zorgen, terwijl er nog maar weinig binnenkomt. Leg eventueel een opengesneden pak suikerdeeg op de voeropening (recht boven de tros) om je volk zo bij te voederen of te prikkelen.

Beperk je ingrepen aan je volken nog tot een absoluut minimum. Het heeft absoluut geen zin om al een inspectie te doen zolang het geen graad of 17 is.

Wie vooruitziend is maakt deze maand ramen en broedbakken klaar, want volgende maand is het hek van de dam.

Aankoop bloemenmengsels:

Wie al eens zadenmengsels heeft gekocht weet dat er vanalles mis kan zijn met deze zaden: ze bevatten niet de juiste soorten, bevatten pesticiden of kiemen niet goed.

Het V.B.I heeft daarom beslist een aantal bloemenmengsels aan te bieden die bijzonder geschikt zijn voor bestuivende insecten.

Meer info over de mengsels kan je op de website van het VBI terugvinden: https://vlaamsbijeninstituut.be/groepsaankoop-botanische-en-gecertificeerde-bloemzaden/.

Wens je zaden te bestellen, dan kan dit tot eind maart via de VBI webshop: https://www.vlaamsbijeninstituut-webshop.be/Zaadmengsels#


Met vriendelijke groeten,

Namens het bestuur,

Johan Vanham