Nieuwsbrief Februari 2022

Post date: januari 31, 2022

Beste Imker of imker in spé,

De winter van 2021-2022 kabbelt voort. Voorlopig blijft het afwachten of we nog een late koudeprik mogen verwachten. Binnen 4 weken is het immers al maart en vanaf dan krijgen we met de bloei van de wilg het startsein voor de lente.

Maar ook zonder stevige vrieskou lijkt het een catastrofale winter te worden voor onze bijenvolken. Her en der vernemen we dat er grote verliezen zijn geleden.

Wat je zeker niet wil, is dat een gezond volk nu nog ten onder gaat aan voedselgebrek of de gevolgen van een storm die momenteel over het land waait. Controleer dan ook of de kasten nog overeind staan en de deksels nog op de kasten liggen en controleer vanaf nu geregeld de voedselvoorraden want stilaan beginnen de koninginnen hun eileg op te voeren, wat tot een hoger voedselverbruik leidt. Februari is tevens de maand waarin gestart kan worden met prikkelen. Bovenop het voergat kan je zo een opengesneden pak candipoline leggen.

Op een zonnig moment zien we de bijen al water en het eerste stuifmeel van 2022 verzamelen. Sterke volken gaan op dagen waarbij het kwik tot 10°C stijgt al uit de wintertros.

Is het dan allemaal kommer en kwel? Gelukkig niet. Van het coronafront krijgen we ook hoopvolle signalen.

Onze cursus voor beginnende imkers kan vanaf deze maand weer fysiek doorgaan.

We gaan aanstaande zaterdag logen en wasraten uitsmelten ter voorbereiding op het nieuwe bijenseizoen. Wie nog ramen te logen heeft kan zich nog aanmelden via mail.

Deze maand nodigen we ook Ludo Moens uit. Zijn weerbare bijenvolken zitten op kleine cellen (4,9 mm) en hij past geen varroa behandeling meer toe.

Hoe hij dat voor mekaar krijgt verneem je op 15/2 vanaf 20u. Dit is nog een online presentatie waarvoor je nog een uitnodiging ontvangt.


Met vriendelijke groeten,

Namens het bestuur,

Johan Vanham