Nieuwsbrief November 2021

Post date: November 1, 2021

Beste imker of cursist,

De voorbije maanden ondergingen onze bijenvolken een onzichtbare metamorfose. De voorbereiding op de winterzit begon niet lang na de langste dag van het jaar met de geboorte van de eerste winterbijen eind augustus. Nu de buitentemperaturen verder dalen tot zo'n 10°C overdag, worden de laatste winterbijen alweer geboren. Tijdens de steeds kouder wordende nachten zien we de bijen al dicht bij elkaar kruipen in een tros. Een fenomeen dat we de komende maanden meer en meer zullen zien.

Bijenvolken met een hoge mijtbesmetting slagen er helaas niet in om deze transitie tijdig te voltooien. Zij zullen de winter niet overleven. Spijtig genoeg herken je dit pas wanneer het al te laat is: een lege kast, met hier en daar enkele cellen niet uitgelopen broed, is het enige wat overblijft van het niet zo lang geleden bloeiende volk.

Met het vallen van de bladeren breken voor de imker eveneens rustiger tijden aan, althans wat betreft het werken aan de bijen. Wat je wel nog dient te doen, is de vliegopening verkleinen zodat muizen de bijenkast niet binnen kunnen dringen. Zwakke kolonies (die 4 of minder straatjes bezetten) verenig je best nog. Dit kan door de broedbakken van 2 volkjes gewoon rechtstreeks op elkaar te plaatsen.

De start van de wintertijd betekent tevens het begin van het plantseizoen. Bloembollen en houtige planten met blote wortel kunnen nu makkelijk verplant worden. Kies bij voorkeur zo veel mogelijk voor bijenvriendelijke planten met een goede nectar- en/of stuifmeelwaarde.

Ook het uitsmelten van oude raten kan je nu aanvatten, zodat je voldoende zuivere bijenwas hebt om deel te nemen aan de loogdagen en waswafeldagen die onze vereniging organiseert begin 2022. Het lenen van de stoomwassmelter kan nog steeds bij onze voorzitter Mark Naveau op simpel verzoek (0479 92 00 05) Meer hierover in onze volgende nieuwsbrieven.

Geen maandvergadering deze maand omwille van onbeschikbaarheid van de zaal in november. Ter compensatie houden we tegen onze gewoonte in wél een maandvergadering in december. Noteer dus alvast 7 december in je agenda voor de volgende maandvergadering.

Onze cursisten zien we echter al op 2 december voor de eerste les van de basiscursus imkeren. De cursus is bijna volzet. Moest je nog iemand kennen die zich wil inschrijven, dan is enige spoed geboden.


Met vriendelijke groeten,

Namens het bestuur,

Johan Vanham