Nieuwsbrief Mei 2021

Post date: Mei 1, 2021

Beste Imker,

In deze nieuwsbrief:

- Maandpraatje

- Dahliaknollen van Gaston

- Maai Mei niet

Maandpraatje Mei:

Met de start van de maand mei sluiten we de koudste aprilmaand sinds de jaren ’80 af. Helaas gaan we nog even op hetzelfde elan door met komende week temperaturen niet hoger dan 12 à 13 graden.

En het verschil is merkbaar: bij sommige bijenvolken staan nog steeds geen honingzolders op, daar waar we een jaar geleden al bijna konden slingeren. Vreemd genoeg heb ik ook al enkele volken die bijna 2 honingzolders hebben gevuld. De bijenvolken in kunststof kasten lijken in deze situatie een voordeel te hebben.

De meeste bijenvolken ontwikkelden zich dus trager dan we gewoon zijn. Door de koude worden waswafels minder snel uitgebouwd. Heb je nog uitgebouwde ramen voor de honingzolder dan is het aangewezen deze eerst te gebruiken.

Mei is voor bijen en imkers de maand waarin het allemaal gebeurt: Voorjaarshoning slingeren, zwermen, koninginnen kweken, afleggers maken,..

Laat je dus niet verrassen: ondanks de koude smeden onze dames plannen om te zwermen. Voldoende ruimte geven en controleren is dus de boodschap.

Merk je dat je bijenvolk te sterk wordt, dan kan je een broedaflegger maken. Neem hiervoor 2 ramen broed met opzittende bijen (mag overwegend gesloten broed zijn, afkomstig van 2 verschillende kolonies, zolang er maar enkele jonge larfjes zijn), 1 raam met eten (nectar en liefst ook wat stuifmeel) en 1 nieuwe waswafel en hang deze in een nieuwe kast en blok ze af met een sluitraam. Zet 3 dagen donker en fris weg of stel op een andere stand op. Zo eenvoudig is het. Zit de zwermstemming goed in het volk, dan dien je wel de meeste redcellen te breken na een week, afgezien van 2 stuks. Doe je dit niet, dan riskeer je een zwerm van je aflegger.

Hier worden vandaag de eerste ramen broed weggenomen, zodat de koninginnenteelt kan starten middels overlarven op 10 mei.

Nu is het ook de ideale periode om bloemen te zaaien in je tuin. Denk bij de aankoop van bloemen aan de waarde voor onze bestuivende insecten. Zonnebloemen, klaprozen, goudsbloem, korenbloem, verbena, bernagie, cosmos, groot kaasjeskruid,.. allen prima opties.

Dahliaknollen van Gaston:

Ook dahlia's zijn interessant voor onze bijen, tenminste wanneer het enkelbloemige varianten betreft.

Gaston heeft alvast het goede voorbeeld gegeven en een massa knollen in de grond geplant.

Hij heeft echter nog een 20 à 30 knollen op overschot. Wij interesse heeft, kan er dus gaan halen bij Gaston thuis. Spreek even af via 0477/39.27.39

Maai Mei niet:

Wist je dat je door niets te doen een grote bijdrage kunt leveren aan onze natuur? Minstens 10 procent van Vlaanderen bestaat uit tuin, dat is evenveel als onze oppervlakte bos. Jouw tuin kan ook een stukje natuur zijn, en dus een cruciale bijdrage leveren aan ons milieu.

Doe mee aan Maai Mei Niet en maai de hele maand mei (een deel van) je gazon niet of minder. Zo leg je een rijkelijk buffet aan voor belangrijke beestjes zoals bijen, kevers, vlinders en hommels. Door je gras maar om de vier weken te maaien, kun je tot tien keer meer bijen aantrekken.

Meer weten? surf naar https://maaimeiniet.be/

Met vriendelijke groeten,

Namens het bestuur,

Johan Vanham