Nieuwsbrief Maart 2021

Post date: februari 28, 2021

Beste Imker,


De afgelopen winter kregen we van alles wat: zacht in december, nat in januari en van heel koud naar heel warm in februari. Onze bijen zijn in de loop van hun evolutie al voor hetere vuren komen te staan. Zij nemen het weer zoals het komt en maken er het beste van.

Door de extreem zachte temperaturen de laatste 2 weken zijn de bijen uit hun wintertros gekomen en hebben ze hun broednest uitgebreid. De vele vlieguren brachten een eerste lading vers stuifmeel op: de beste natuurlijke prikkeling die er bestaat. Op nectar is het nog even wachten. Het grootste gevaar nu is dan ook dat onze grote bijenvolken zonder voedsel (honing/suiker) vallen. Controleer daarom het gewicht van de kasten en leg indien nodig een pak suikerdeeg op het voergat.

De warme temperaturen geven ook een boost aan de flora. De krokussen werden de afgelopen weken druk bevlogen. Intussen is het de beurt aan de els en kornoelje. Ook de eerste boswilgen staan reeds in bloei. Die bloei betekent de eigenlijke start van het bijenseizoen: Zodra de temperatuur eind volgende week terug richting 10 graden gaat na een kouder intermezzo kan je een 2e broedbak plaatsen op de sterkste volken.

Heb je een zwak volk, dan kan je dit nu laten aansterken door het - gescheiden door een koninginnenrooster - bovenop een sterk volk te zetten. Wanneer de kers in bloei komt haal je het zwakke volk terug weg en heb je 2 evenwaardige volken.

Voor een grondige voorjaarsinspectie is het nog te vroeg. De kasten gesloten houden is belangrijk zodat het broednest niet onnodig afkoelt. De meeste waarnemingen kan je ook van buiten de kast doen. Heb je een plexiplaat als dekplank, dan kan je zo de volksterkte bepalen. Moer goedheid kan je vaststellen door een tik op de kastwand te geven. Klinkt er een kortstondig gezoem dan is alles ok. Houdt het gezoem aan, dan het het volk wellicht moerloos. Kijk ook even naar de schuiflade: ligt er mul van links tot rechts, dan is het een sterk volk dat alle ramen bezet. Ligt er stuifmeel op de bodem, dan is dit een goed teken. (zie ook bijlage voor een impressie).

Ook de imkers zijn uit hun winterslaap ontwaakt. Afgelopen weekend werden 1400 ramen op een corona-proof manier geloogd bij Dirk Jamin.

Onze oprechte dank om de vlekkeloze organisatie op je te nemen, Dirk.

Amper 4 Ă  5 weken scheiden ons nog tot de kersen en het koolzaad beginnen te bloeien. Wie zich dus niet wil laten verrassen moet dan ook dringend aan de slag: ramen monteren en bedraden, waswafels insmelten, een nieuwe laag verf voor de bodems en bakken.

We weten wat doen tot de lente echt begint.


Met vriendelijke groeten,

Namens het bestuur,

Johan Vanham