Nieuwsbrief Juni 2021

Post date: juni 2, 2021

Beste Imker,

In deze nieuwsbrief:

- Maandpraatje Juni

- Activiteiten biebond (jawel!)

- Gratis gratis gratis: Apidea

- Levering selectieve val Aziatische hoornaar

Maandpraatje Juni:

Na een lange periode van ondermaatse temperaturen, veel regen en weinig zon, is de zomer dan toch eindelijk in het land.

De ongunstige vliegomstandigheden van de voorbije weken resulteerden in een slinkende voorraad voedsel in de bijenkasten, waardoor de voorjaars oogst beperkt bleef. Ook de uitbouw van waswafels verliep moeizaam. Het aantal zwermmeldingen daarentegen lijkt haast niet bij te houden.

De natuur vindt het allemaal prima, de man of vrouw in het witte pak achter de bijenkasten daarentegen is wat ongeduldiger. We zijn de laatste jaren dan ook wat verwend geweest wat betreft het weer in het voorjaar. Maar elk nadeel heeft z'n voordeel: de grond bevat veel vocht. Ideaal voor de bomen en struiken die weldra hun bloei aanvatten. Die bloei start wel een stukje later dan anders; De Acacia staat sinds dit weekend in bloei, de linde zal wellicht volgende week in bloei komen. Ter vergelijking: in 2020 startte de bloei van de linde zo'n 2 weken vroeger.

Naar verwachting zal het einde van de zomer hoofddracht zich situeren tussen 15 en 20 juli. Hou hier rekening mee in je planning voor het slingeren en de bestrijding van de varroa.

Eind deze maand kan je de koninginnen op arrest plaatsen gedurende 16 dagen, om op de 24e dag te behandelen met oxaalzuur. Doe dit na het slingeren!

Activiteiten Biebond:

Nu de regering een reeks versoepelingen aankondigde die ingaan op 9 juni, zullen we in de week van 20 juni een eerste ledenvergadering in 2021 organiseren. We zullen weliswaar nog rekening moeten houden met een aantal beperkingen, waardoor de exacte datum en locatie (binnen/buiten?) nog niet bevestigd zijn.

Zodra we meer weten, communiceren we hierover.

Vast staat al dat volgende onderwerpen aan bod zullen komen:

- Algemene vergadering - Kasverslag 2020

- Gebruik van apidea als bevruchtingskastje, invoeren van koninginnen

- Verdeling selectieve val Aziatische hoornaar (zie verder).

Gratis Apidea:

Jullie zullen op de juni-vergadering merken dat onze bond financieel niet slecht boert.

Deze middelen zijn er om onze leden maximaal te ondersteunen. We doen dit ondermeer door het organiseren van vergaderingen en activiteiten, en door de aankoop van materiaal (slinger, waswafeltoestel, melitherm,..).

Koninginnenteelt vormt het hart van een succesvolle imkerij. Om onze leden alvast op weg te helpen, heeft het bestuur dan ook besloten dat wie lid is van onze bond, een gratis apidea krijgt (ter waarde van €24,95).

Het is eveneens mogelijk om ook een 2e en 3e apidea te bestellen, en dit aan de voordeelprijs van € 20/stuk.

En hier stopt het niet: tijdens de maandvergadering (in de week van 20 juni) leggen we jullie uit hoe de apidea te gebruiken, want: we voorzien eind juni/begin juli voor elke apidea die jullie bestellen (met een maximum van 3), 1 rijpe koninginnendop om in te voeren in de apidea.

Daarom weten we graag van jullie ten laatste zaterdag 5 juni hoeveel stuks jullie wensen (1, 2 of 3).

Laat bij je bestelling ook weten of je een carnica of buckfast koningin wenst!

Bestel je een 2e of 3e apidea, dan vragen we je om het bedrag (20 of 40 euro) over te schrijven op onze rekening BE63 9796 1798 7308 voor 20 juni.

In een later bericht laten we dan nog weten waar en wanneer je de doppen kan ophalen.

Verdeling selectieve val aziatische hoornaar:

Iedere imker die 1 of meerdere Aziatische hoornaar vallen bestelde, kan deze ophalen tijdens de juni vergadering.

Op dat moment leggen we ook uit hoe je de vallen dient te gebruiken.

De uiteindelijke prijs bedraagt € 22/stuk.

Wens je er in de toekomst nog extra te bestellen, dan zal dit mogelijk zijn aan +/- 30 euro per stuk.

Ben je niet in de mogelijkheid om je val(len) op te halen tijdens de maandvergadering, dan zal je deze achteraf nog na afspraak kunnen ophalen. Hierover informeren we je nog verder.

Graag ontvangen we het totaalbedrag (aantal bestelde vallen x 22 euro) op ons rekeningnummer BE63 9796 1798 7308 voor 20 juni.

Met vriendelijke groeten,

Namens het bestuur,

Johan Vanham