Nieuwsbrief December 2021

Post date: December 4, 2021

Beste Imker,

In deze nieuwsbrief:

Maandpraatje

Met minder dan 3 weken te gaan tot de winterzonnewende, is dit de donkerste periode van het jaar.

Eergisteren dwarrelden de eerste sneeuwvlokken van de winter 2021-2022 door de lucht. Onze bijenvolken zijn dan ook in volmaakte winterrust en houden zich op in hun wintertros.

Enkele dagen geleden kregen we reeds de eerste nachtvorst, waardoor de koninginnen inmiddels gestopt zullen zijn met leggen. En dus breekt weldra weer de periode aan om de winterbehandeling tegen varroa uit te voeren. Tenminste; als je bijenvolken nog in leven zijn.

Het behandelen van je bijenvolken nu zal helaas niet voorkomen dat het alsnog de lente niet haalt. Wat het wel bereikt, is dat je bijenvolken een vitale start kunnen maken in het voorjaar.

2 methodes worden voornamelijk gebruikt: verdampen (sublimeren) van oxaalzuur en druppelen van in suikerwater opgelost oxaalzuur.

Het verdampen gebeurt met een varrox verdamper (of gelijkaardig), bij een temperatuur van 5 à 10 °C. Gebruik 1 gram oxaalzuur per volk.

Het druppelen gebeurt met een lauwwarme suikeroplossing van 300 g suiker in 300 ml lauw gedemineraliseerd water, waaraan 18g oxaalzuurkristallen werden toegevoegd. Met behulp van een doktersspuit van 50 ml druppel je 5 ml van de oplossing per bezet straatje bijen. Ideaal gesproken voer je de behandeling toe bij een temperatuur tussen -5 en +5°C.

Wens je meer info, raadpleeg dan de website van Honeybee Valley of contacteer het bestuur.

Wie gestorven volken moet opruimen of wasresten heeft van het voorbije bijenseizoen, kan deze was zuiveren en smelten in een stoomwassmelter van de bond. Van de gezuiverde was kan je nadien je eigen waswafels gieten, tijdens onze waswafeldag in Februari (onder voorbehoud). Hoe je je was uitsmelt en zuivert kom je te weten tijdens onze volgende online maandvergadering.

Maandvergadering

Omwille van de geldende covid maatregelen kan onze maandvergadering niet fysiek doorgaan in zaal den boom.

We voorzien als alternatief een online vergadering op een nader te bepalen moment deze maand met als onderwerp de gesloten waskringloop.

De definitieve datum zal nog gecommuniceerd worden. U zal tevens een link ontvangen om deel te nemen aan de vergadering via Microsoft Teams.

Met vriendelijke groeten,

Namens het bestuur,

Johan Vanham