Nieuwsbrief April 2021

Post date: April 3, 2021

Beste Imker,

In deze nieuwsbrief:

  • Maandpraatje April

  • Ledenportaal VBI

  • Beheersregeling Aziatische Hoornaar

Maandpraatje April:

Geen Paaspauze voor onze bijen de afgelopen week. Bij temperaturen die een flink stuk boven de 20°C klommen werden onze bijen gestimuleerd tot het leveren van fenomenale prestaties. De 2e broedbak die ik begin deze week bovenop de volken plaatste werd in een aantal gevallen al volledig uitgebouwd en na 3 dagen vond ik naast honing en stuifmeel ook al behoorlijk wat eitjes terug in de nieuwe ramen. 6-raams volkjes die hun broednest over 6 ramen hebben uitgebreid barstten uit hun voegen en werden gehuisvest in een 11-raams kast.

Deze tijd van het jaar lengen de dagen het snelst: elke dag komt er om en bij de 4 minuten daglicht bij. En dat worden onze bijen gewaar. Laat je dus niet verrassen: ondanks het koude weer de komende dagen gaan de bijenkolonies binnen in de kasten aan een rotvaart verder. Ze hebben afgelopen week immers genoeg voorraad ingeslagen om wel even verder te kunnen met het voeden van nieuw broed.

De eerste darren lopen inmiddels rond tussen de werksters. Een teken dat in de tweede helft van deze maand een te klein behuisd volk al kan gaan zwermen.

Voor honingzolders is het nog een beetje te vroeg. Doorgaans kan je deze plaatsen zodra de kersen beginnen te bloeien. Maar let op: je bijenvolk moet er in de eerste plaats klaar voor zijn.

Een voordeel van de plotse temperatuur terugval is dat je als imker nog even respijt krijgt om je voorbereidingen te treffen: kasten verven, ramen bedraden en was in smelten, bevruchtingskastjes uitkuisen, .. Er is nog genoeg te doen voor het echter bijenwerk losbarst later deze maand.

Ledenportaal VBI:


De langverwachte ledenportaal is klaar. In de loop van volgende week krijgt ieder aangesloten lid en bijlid een e-mailbericht met hierin de nodige instructies om aan te loggen op ons portaal. Houdt deze pagina op onze website in de gaten voor meer instructie over het ledenportaal.


Beheersregeling Aziatische hoornaar:

Het voorbije jaar is er door de Vlaamse overheid intens overleg geweest om de plaag van de Aziatische hoornaar aan te pakken.

Voor de bestrijding van de Aziatische hoornaar zocht de overheid een betrouwbare partner om de coördinatie ten velde van de opsporing en de verdelging op zich te nemen.

De uitwerking en coördinatie van opsporing, verdelging en nazorg werd toegewezen aan het Vlaams Bijeninstituut.

Gezien de imkers en de honingbijen erg veel nadeel ondervinden van de nieuwe predator lijkt het ons logisch dat de imkers zich inzetten bij de bestrijding ervan.

Voor het melden van de Aziatische hoornaars als individu of nest blijft de website Vespawatch.be behouden.

Op basis van de meldingen zullen de Vespawatchers trachten de nesten te lokaliseren.

We rekenen er op dat vele imkers ook vrijwillig nesten zullen gaan opsporen en dit in teamverband onder de noemer van de Vespawatchers.

Bij iedere zoektocht per team dient vooraf enige administratie verricht te worden. Alle deelnemers worden verzekerd via VBI Insurance.

Daarenboven zullen de deelnemers extra bevoegdheden krijgen tot betreden van terreinen conform leden van ANB.

Ieder zoekteam krijgt een startpakket met lokstof.

Hoe alles in zijn werk gaat, zal uitgelegd worden in een volgend bericht.

Hebt u nu al vragen? U kan steeds mailen naar info@vbi.vlaanderen.

Met vriendelijke groeten,

Namens het bestuur,

Johan Vanham