Nieuwsbrief September 2020

Post date: September 1, 2020

Beste Imker,

In deze nieuwsbrief:

- Maandpraatje september

- Activiteiten biebond najaar 2020

Maandpraatje:

Na een bloedhete eerste helft van augustus worden we eind augustus geconfronteerd met een zeer wisselvallig weertype met een pak lagere temperaturen en neerslag (die zeer welkom is voor de natuur).

De zomerbehandeling van mijten moet nu echt wel afgerond zijn, want het inwinteren is begonnen. En dat betekent dat uit het broed dat op dit moment in de kolonies aanwezig is, weldra de eerste winterbijen geboren zullen worden.

Dit inwinteren zou uiterlijk half september achter de rug moeten zijn. Vanaf dat moment zijn er al veel winterbijen in het volk die vooral werkloos moeten zijn, worden de nachten langer dan de dagen, halen de maxima nog met moeite 20°C en stijgt de relatieve luchtvochtigheid gevoelig, wat het verzegelen bemoeilijkt.

Jonge kolonies houden weliswaar langer een omvangrijk broednest aan, toch staat dit het inwinteren niet in de weg. Wel controleer je best de voorraad eind oktober nog een laatste keer, aangezien broedverzorging gelijk staat aan voedselconsumptie. Jonge kolonies kunnen rond deze tijd nog een laatste waswafel (maar de voorkeur gaat naar een uitgebouwd raam) krijgen. Deze maand bereiken zij ook hun maximale grootte alvorens de transitie tot wintervolk door te maken. Beter nu nog een raam extra geven dan dat je volkje te klein zit. Elk bezet raam bijen nu, levert een voorsprong op in het voorjaar van 1-2 weken.

Een kolonie op 10-11 ramen zou met zo'n 14-15 kg voedsel de winter in moeten kunnen gaan, wat overeenkomt met 7 gevulde en verzegelde simplex ramen.

Voor kolonies op 2 rompen loopt dit op tot 18 à 20 kg. 6-ramers zouden op 4 volle ramen voedsel moeten kunnen overwinteren.

In het midden van de broedromp zou nog voldoende ruimte moeten overblijven waar een broednest gehandhaafd kan worden, maar belangrijk is dat ook in die middelste ramen een voedselkrans gevormd wordt aan de bovenzijde van de ramen.

Het aantal aanwezige darren in de volken is inmiddels sterk gereduceerd. Toch is het nog niet te laat voor jonge koninginnen om bevrucht te raken. Wanhoop dus niet als je met een late moerwissel geconfronteerd wordt.

Wie nog oude koninginnen wil wisselen door een jong, leggend exemplaar, kan dit nog in september doen door middel van het invoeren in een kluisje met suikerstop. Doorgaans is de aanname zeer groot deze tijd van het jaar.

Ikzelf wissel dit weekend nog een 4-tal overjaarse F1 koninginnen (en 1 P-moer van 2018) door jonge moeren van 2020. Ik knijp ze niet graag dood, dus wie interesse heeft kan mij contacteren op 0485/80.11.73. Ze zitten in een kluisje en zijn gratis, maar ik vraag wel een kluisje in de plaats. Afhalen in Boechout, Lispersteenweg 70.

Activiteiten Biebond najaar 2020:

Covid-19 blijft ons dagelijks leven beheersen. Als vereniging proberen we inmiddels door het bos de bomen nog te zien. Mogen we nog activiteiten organiseren, op welke manier kan dit veilig,...?

Met de huidige maatregelen kunnen we weer vergaderingen organiseren voor onze leden, ook indoor. Afstand bewaren, handen ontsmetten, mondkapjes dragen en registratieplicht blijven de basisprincipes.

Maar na 6 maanden vinden we de tijd gekomen om uit ons kot te komen (op een weliswaar veilige manier). We zochten en vonden een alternatief voor onze zaal in de Bunderkes, die niet geschikt is om voldoende afstand te houden.

Noteer daarom volgende data in jullie agenda:

- Woensdag 23 september

- Woensdag 28 oktober

- Woensdag 11 november

Onze vergaderingen zullen doorgaan in zaal Den Boom (Boomkensstraat 4, Vremde - naast Brasserie De Pastoor van Vremd). Parkeren kan op de parking aan de kerk van Vremde en aan de korfbalclub (kerkweg, achter de tuin van De Pastoor van Vremd).

Meer info betreffende de onderwerpen volgt nog in een volgende mail later deze maand.


Met vriendelijke groeten,

Namens het bestuur,

Johan Vanham