Nieuwsbrief Maart 2020

Post date: Maart 1, 2020

Beste Imker,

In deze nieuwsbrief:

  • Maandpraatje Maart

  • Voordrachten Biebond Boechout

  • Lezing: meer dan sprietjes

Maandpraatje:

De afgelopen winter was (alweer) ongewoon warm, wat resulteerde in de op 2 na warmste winter ooit. Planten en dieren zijn hierdoor in de war; Onder andere de boswilg, wilde pruim en sleedoorn staan al enige tijd in bloei. Ook onze bijenvolken hadden al vroeg terug broed.

Helaas zorgt de straalstroom net nu voor onstuimig weer; wind, regen, wolken,.. waardoor onze bijen nog maar weinig gunstig vliegweer kenden. Het blijft dus vooralsnog wachten op de eerste lentedag. Toch ontwikkelt de natuur zich gestaag verder. Heb je momenteel een zwak bijenvolk dat 3-6 ramen bezet (uit tros) dan kan je dit nu, gescheiden door een moerrooster, bovenop een sterk volk plaatsen. Bij de start van de kersenbloei over een 4-tal weken kan je het aangesterkte volk terugplaatsen op zijn oorspronkelijke bodem. Je kan beide volken op dat moment meteen een extra broedbak geven.

Door het verhoogde voedselgebruik en ongunstig vliegweer is het raadzaam de voedselvoorraden te controleren. Een heel aantal volken zullen een extra portie voederdeeg kunnen gebruiken.

Ben je je bijenvolken afgelopen winter verloren? In tegenstelling tot andere jaren zijn bijna alle bijenvolken van Joris en Johan reeds gereserveerd. Wil je toch nog een volkje aankopen, dan kan je hiervoor terecht op 1 van de bijenmarkten die deze maand plaatsvinden in Arendonk (21 maart – Sint-Ambrosius Arendonk), Tremelo-Baal (22 maart - ISABO), Oud-Turnhout (29 maart – De Rosse bie), Broechem/Oelegem (5 april – Liefhebbers van ‘t zoet).

Voordrachten Biebond Boechout:

  • 12/3: cursus gevorderden: Het fenomeen zwermen; mechanismen, vangen, behandeling, huisvesting

  • 26/3: maandvergadering: Uitwinteren

Meer dan sprietjes:

Op donderdag 5 maart om 20u15 organiseert de gemeente Boechout, in samenwerking met de milieuraad, kringloopkrachten en Velt de lezing ‘Meer dan sprietjes’.

Hoe maak je je tuin gezond en aantrekkelijk? Zijn er voldoende schaduwplekken en heb je planten en bomen die je tuin elk seizoen een ander uiterlijk geven? Heeft je tuin enkel gras en wil je daar meer variatie in brengen? Hoe maak je hem diervriendelijk? Velt geeft op donderdag 5 maart een lezing 'Meer dan sprietjes', waarin je te weten komt hoe je gazon het best groeit, welke problemen er zijn en hoe je ze milieuvriendelijk kan oplossen.

Donderdag 5 maart, 20.15 uur in Zaal Vooruit (Sint-Bavoplein 17, Boechout). De toegang is gratis.


Met vriendelijke groeten,

Namens het bestuur,

Johan Vanham