Nieuwsbrief Juni 2020

Post date: Mei 29, 2020

Beste Imker,

Na een historisch en kurkdroog voorjaar snakt de natuur naar water (wat voorlopig nog niet in aantocht is).

De constante aanwezigheid van een hogedrukgebied boven West-Europa dit voorjaar lost alle bewolking op, waardoor de zon prominent aanwezig is. Ideaal vliegweer dus voor onze bijen.

De afgelopen 2 weken viel de droogte samen met de altijd drachtarme periode die aanbreekt tussen de voorjaarsdrachten en zomerdrachten, waardoor de bijen hun toevlucht zochten bij de honingdauw die de nu massaal aanwezige bladluizen produceren. Dit resulteert in de typische donkere bladhoning.

De afwezigheid van neerslag op het moment dat de acacia bloeide zal dit jaar geen acaciahoning opleveren: geen bij te bespeuren op de acacia.

Ondanks de vele uren die de bijen nu kunnen uitvliegen bleef de drukte aan de vliegopening uit: een teken dat de natuur geen grote nectarbronnen heeft op dit moment.

Dat kan de komende dagen veranderen nu de Linde in bloei komt. Al valt het nog af te wachten hoeveel nectar de lindebomen kunnen produceren in deze omstandigheden.

Gelukkig leverde de voorjaarsdrachten al een zeer goede honingoogst op.

Tijdens de maand juni evolueren onze bijenvolken naar hun maximum: de koningin levert deze maand extreme prestaties en de overbevolking die hierdoor ontstaat leidt tot zwermdrift.

Met de langste dag van het jaar in aantocht komt ook het hoogtepunt van het imkeren in zicht. In juli slingeren we de zomerhoning en behandelen we de bijen tegen varroa. De voorbereidingen hiervoor beginnen al eind juni, wanneer de koninginnen worden opgesloten op een arrestraam.

Nu de eerste golf van de Covid-19 pandemie stilaan lijkt uit te doven kijken we als vereniging weer hoopvol naar de toekomst. Echter, zonder goedkeuring van de veiligheidsraad blijft het vooralsnog niet mogelijk onze activiteiten te hernemen.

Vooralsnog blijft dus het motto: zodra we meer weten brengen we jullie op de hoogte.

En in tussentijd zou ik zeggen:

Hou het veilig, hou het koel

Johan Vanham