Nieuwsbrief Juli 2020

Post date: Juni 6, 2020

Beste Imker,

In deze nieuwsbrief:

- Activiteiten Biebond hernemen vanaf Juli!

- Maandpraatje Juli

- Natuurlijk imkeren

Activiteiten Biebond:

Doordat de Covid-19 maatregelen vanaf 1 juli verder versoepelen, mogen er opnieuw culturele activiteiten plaatsvinden voor groepen van maximaal 50 personen.

Daarom zullen we als Biebond op 9 juli om 19u30 een samenkomst/vergadering organiseren aan onze bijenhal te Wommelgem. Bedoeling is om enkele actuele onderwerpen zoals slingeren en varroabehandelen aan te snijden. Wel dienen we steeds 1,5m afstand te houden van elkaar. Een praktijkmoment aan deze bijeenkomst koppelen kan dus nog even niet.

Wie wenst te komen brengt best zelf een stoel mee.

Opgelet: De vergadering gaat enkel door bij gunstig (droog) weer. Indien de vergadering niet kan doorgaan omwille van te slecht weer dan verwittigen we jullie de dag zelf (9/7) via mail.

Behoudens een verstrenging van de maatregelen mbt Covid-19 zullen we ook vanaf september opnieuw maandelijks samenkomen.

We bekijken nog samen met de gemeente hoe we dit op een veilige manier kunnen doen. Uitwijken naar zaal Den Boom (Vremde) is een optie.

We hadden lang voor er sprake was van Covid-19 voorzien om onze jaarlijkse uitstap en BBQ te organiseren op zondag 13/9. We bekijken nog of we toch nog een corona-proof programma in elkaar kunnen steken. Meer nieuws volgt.

Tot slot de cursus voor gevorderden en de beloofde gratis apidea's: uitstel is geen afstel. We plannen daarom om dit alles te hervatten in het voorjaar van 2021.

Maandpraatje Juli:

Na een lange droge periode kregen we in de 2e week van juni de neerslag waar zo naar uitkeken. Net wanneer de Linde in bloei kwam, zorgde de neerslag voor een overvloedig aanbod van nectar. De combinatie met het zonnige weer en vele uren licht, maakten dat de honingzolders in snel tempo gevuld raakten.

Aan alle mooie liedjes komt echter een einde. Met de intrede van de astronomische zomer is ook de hoofddracht van de zomer, 2 à 3 weken vroeger dan normaal, zo goed als voorbij. Kleinbladige Linde, Zilverlinde, Tamme Kastanje hebben nog slechts een week te gaan. Daarna zullen de bijen het moeten stellen met heel wat minder. Het 'nieuwe normaal' heeft echter een groot nadeel: het aanbod stuifmeel en nectar vermindert sterk, terwijl onze bijen net langer actief blijven. Het hoeft dus niet te verbazen dat dit mogelijks tot problemen zal leiden. Hou dus de voorraden honing en stuifmeel goed in het oog en voeder tijdig bij met siroop en/of een stuifmeel vervanger zoals UltraBee.

Iets wat helaas al langer tot het nieuwe normaal hoort is de varroamijt. Mijn koninginnen zitten sinds zondag 21/6 op een arrestraam. Daar blijven ze 16 dagen zitten, waarna ze opnieuw vrijgelaten worden. op 30/6 controleer ik de volken nog op redcellen. In het weekend van 11 juli draait de slinger hier op volle toeren om op 14 juli alle volken te vernevelen met een 3,5% oxaalzuuroplossing. Zo gaan de kolonies mijt arm het najaar in, waardoor gezonde winterbijen gevormd kunnen worden.

Vergeet dus niet tijdig je varroa behandeling uit te voeren. Geen excuses dit jaar, want iedereen geniet van een haast verplichte 'staycation'.

Meer over dit onderwerp op onze bijeenkomst 9 juli!

Natuurlijk imkeren

"Natuurlijk imkeren is een verzamelnaam voor een divers aantal manieren van imkeren waarbij de nadruk ligt op de echte noden van de honingbij en waar de bij veel meer is dan een honing producerende machine", aldus Natuurlijkimkeren.org.

Veerle Swiggers, lid van onze vereniging, doet in volgend filmpje een oproep om in het wild levende bijenkolonies te melden: https://www.youtube.com/watch?v=dVuUDLYwh9Q&feature=youtu.be


Met vriendelijke groeten,

Namens het bestuur,

Johan Vanham