Nieuwsbrief Februari 2020

Post date: Februari 4, 2020

Beste Imker,

Nu alle ramen geloogd zijn en de waswafels gegoten is het aftellen naar het begin van de lente nu echt begonnen. Zeker nu het er meer en meer naar uit ziet dat een echte winterprik uitblijft.

Afgelopen januari bedroeg de gemiddelde maandtemperatuur 6°C, wat bijna 3 graden meer is dan het langjarig gemiddelde.

En dus ontwikkelt de natuur zich gestaag verder. Begin januari stonden de hazelaars reeds in bloei, gevolgd door de els, sneeuwklokjes en krokussen. Ook onze bijenvolken reageerden op deze relatief warme temperaturen door broed aan te zetten. De komende weken en maanden zullen de opgeslagen voorraden stuifmeel en suiker dan ook flink aangesproken worden. Controleer daarom regelmatig of er nog voldoende voedselvoorraad aanwezig is in de volken door de achterzijde van de kast op te tillen. Bij onvoldoende voorraad kan je enkele op kamertemperatuur zijnde verzegelde voerramen vlak bij de tros te hangen, of voerderdeeg op de toplatten leggen, direct boven de tros.

Op de echte start van de lente en de eerste noemenswaardige dracht is het nog even wachten, tot begin maart de boswilg in bloei komt.

Ook deze maand zijn er een aantal interessante voordrachten.

Zo is er onze maandvergadering op donderdag 27/2 met als onderwerp ‘het maken van raampjes en materialen’ (Gaston Van de Vloet).

Op zaterdag 29/2 organiseert de bond van Mortsel-Edegem een symposium ter ere van hun 325 jarig bestaan. Enkele vooraanstaande Vlaamse professoren zijn er te gast als spreker. Het volledige programma kan je terugvinden in bijlage van deze mail.

Voor de deelnemers aan de gevorderdencursus staat les 2 op 13/2 op de agenda met als onderwerp verwerken van bijenproducten tot lippenbalsem, gel tegen atleetvoet, borstzalf en bijenwasdoekjes (Hilde Degraen).


Met vriendelijke groeten,

Namens het bestuur,

Johan Vanham