Nieuwsbrief Augustus 2020

Post date: Augustus 8, 2020

Beste Imker,

Onze bijen leken de afgelopen week, net zoals ondergetekende, in vakantiemodus.

De extreme hitte zorgde ervoor dat de vliegactiviteit op de warmste momenten van de dag beperkt bleef tot water halen om het binnenklimaat in de kast te verlagen.

Vroeg in de ochtend en laat 's avonds, wanneer het minder warm en vochtiger was, kon nog stuifmeel gehaald worden. Maar ook de meeste drachtplanten hebben in deze hitte niet veel zin genereus te zijn voor de bestuivende insecten. Net voordat de eerste winterbijen gevormd worden, is het dan ook geen slecht idee een eiwitrijk voeder ter beschikking te stellen van onze bijen.

Wie van plan is/was om nog een bestrijding van varroa uit te voeren met mierenzuur: bedenk dat de verdamping bij tropische temperaturen zeer snel gaat. Zo snel, dat schade aan de bijenvolken kan optreden. Omgekeerd kan vochtig weer ten gevolg van neerslag de verdamping verlagen. Neem zeker ook een kijkje op de website van honeybee valley.

U hebt het wellicht ook al gemerkt: de wespen zijn weer in grote getalen aanwezig. Rond de bijenkasten en rond de eettafel. Op zich geen al te groot probleem. Bijen en wespen leven al zo lang samen dat de schade doorgaans beperkt blijft. Spot je echter een Aziatische hoornaar, dan neem je best contact op met Vespawatch. Wil je actief op zoek naar Aziatische hoornaars, dan kan dit artikel je al een eind op weg helpen.

Het FAVV verspreidde een infofiche met een aantal interessante weetjes mbt de imkerij. Zo leren we dat het aantal geregistreerde imkers tijdens de lockdown spectaculair steeg. Wellicht het gevolg van het feit dat enkel essentiële verplaatsingen toegestaan waren. Bijen verzorgen was zo'n essentiële verplaatsing, waardoor het plots voor velen belangrijk werd zich te registreren als imker. Je kan het document in bijlage terugvinden.

En nu we het toch over Covid-19 hebben: Niemand kan voorspellen hoe de situatie de komende weken en maanden zal evolueren. Bijgevolg weten we dus ook niet of onze maandvergaderingen dit najaar kunnen plaatsvinden. Moesten deze doorgaan, dan zal dit niet op onze gebruikelijke locatie in de Bunderkes zijn, maar in zaal Den Boom in Vremde. De reden hiervoor is dat deze zaal veel groter is, waardoor de onderlinge afstand bewaard kan worden. Helaas was deze zaal niet meer beschikbaar op de oorspronkelijk voorziene data. De nieuwe data verneemt u in de nieuwsbrief van September.

Met vriendelijke groeten,

Namens het bestuur,

Johan Vanham

2020_06_26Infographic_Bijenenimkers.pdf