Nieuwsbrief September 2019

Post date: September 2, 2019

Beste Imker,

Uitgezonderd zij die de afreis naar de heide maakten, is de oogst van 2019 binnen.

De zomerbehandeling tegen varroa zou dan ook achter de rug moeten zijn op dit moment.

Afgelopen maand werden de darren alweer ongenadig uit de volken gegooid; een teken dat de voorbereiding op de winter nakende is. Toch is het me nog gelukt een koningin die op 15/8 geboren werd te laten bevruchten. Ze is inmiddels aan de leg. Een bewijs dat waar de darrendichtheid nog voldoende groot is, bevruchting nog mogelijk is eind augustus bij gunstig weer. En zo zal dit moerloze volk nog net op tijd in staat zijn winterbijen voort te brengen.

Want hoewel de opwarming van het klimaat een feit is, en daarmee de winterzit van onze bijen mogelijks ingekort wordt; de daglengte wordt er niet door beïnvloed. Deze maand verliezen we alles samen zo'n 2,5u aan daglicht. Het korten van de dagen gaat dan ook in sneltempo vooruit. Dé indicatie voor onze volken om hun broednest drastisch te verkleinen.

De vrijgekomen ruimte wordt gebruikt om een voederkrans van bijenbrood en suiker aan te leggen. Zorg er dan ook voor als imker dat de bijen deze maand voldoende voorraad hebben opgebouwd om de winter door te komen: 12-15 kg minimaal voor een volk op 11 ramen. Een volk op 6 ramen zal het moeten stellen met zo'n 8 kg, een volk op 22 ramen met wat meer dan 15kg.

Geen ongewoon fenomeen deze tijd van het jaar: 2 koninginnen in 1 zelfde volk. In zulk geval is er zich een stille moerwissel aan het afspelen. In de loop van de komende weken zal het volk beslissen wie van de dames aan boord mag blijven en wie er onverbiddelijk wordt vermoord. Meestal is het de oudste koningin die plaats moet maken voor haar dochter. De imker hoeft hier niet bij in te grijpen, de bijen weten waar ze mee bezig zijn.

Als vereniging nemen we de draad weer op met onze volgende maandvergadering op donderdag 26/9. Meer nieuws hierover in een volgende mail.


Met vriendelijke groeten,

Namens het bestuur,

Johan Vanham