Nieuwsbrief Oktober 2019

Post date: September 30, 2019

Beste Imker,

September loopt op zijn einde, en zo ook de mooie nazomerdagen met soms nog zeer aangename temperaturen.

De komende dagen valt de dagtemperatuur terug naar 14°C, waarmee het aantal vliegbewegingen van onze bijenkolonies ook verder zal afnemen. Daar waar nog veel klimop of gele mosterd in bloei staat kunnen de bijen hun voorraad stuifmeel nog aanvullen.

Toch maakt de herfst stilaan zijn intrede en dus is het eigenlijke bijenseizoen voor de imker voorbij.

De imker kan na een laatste inspectie op bezetten van het aantal ramen, de voervoorraad en moergoedheid zijn bijen dan ook met rust laten.

Het inwinteren zou nu dan ook achter de rug moeten zijn, eventuele niet bezette kantramen zijn vervangen door een sluitblok. Door de kouder wordende nachten zoeken ook de muizen stilaan een warm en droog plekje op. Denk er dan ook aan om deze maand de muizenroosters te plaatsen voor de vliegopeningen. Eventueel kan je je eind deze maand nog even vergewissen of de voedselvoorraden nog op peil zijn en een laatste maal bijsturen, maar dit is zeldzaam en enkel een noodoplossing.

De meeste winterbijen zijn immers reeds geboren, en zij moeten nu vooral niets doen.

De broednesten zijn in de meeste gevallen verder gekrompen. In volken waar nu nog een grote hoeveelheid broed zit, kan dit wijzen op een te hoge varroadruk.

En zo hebben we als imker meer tijd om andere dingen te gaan doen de komende maanden. Het bijwonen van een maandvergadering bijvoorbeeld.

Tijdens onze 2 laatste maandvergaderingen van 2019 hebben we volgende onderwerpen voorzien:

  • Donderdag 17/10: Joeri Cortens: Wilde bijen en hun drachtplanten

Joeri Cortens is sinds 2006 werkzaam als educatief medewerker bij natuurpunt. Hij geeft jaarlijks meer dan 200 lezingen over diverse onderwerpen. Daarnaast is hij ook bekend van zijn optredens op TV en radio. Je kan hem misschien wel kennen van zijn bijdragen aan de programma's Wild van dieren (VTM 2013-2014), Het zijn net mensen (VIER 2014-2017), De madammen (Radio 2, 2013-2015), Weekwatchers (Radio 2, 2015-2016). Opgelet: Wegens reeds bezet op 24/10 vindt de maandvergadering uitzonderlijk plaats op de 3e donderdag van de maand!

  • Donderdag 28/11: Honingkeuring en praatcafé

Aangezien bij veel imkers de honing reeds op is begin januari wanneer we traditioneel een honingkeuring organiseren, hebben we besloten deze in november plaats te laten vinden. Voorzie dus na alvast 3 potjes van je eigen (zelfde soort) honing voor de keuring, waarvan 1 met etiket. Meer info volgt in de nieuwsbrief van november.


Met vriendelijke groeten,

Namens het bestuur,

Johan Vanham