Nieuwsbrief November 2019

Post date: Oktober 31, 2019

Beste Imker,

In deze nieuwsbrief:

· Maandpraatje November

· Maandvergadering: honingkeuring

· Uitlenen materiaal biebond

· Cursus gevorderden

Maandpraatje November:

Nu de eerste nachtvorst zijn intrede doet en de bladeren van de bomen vallen kunnen we er niet meer omheen. Enkele mooie zachte en zonnige dagen ten spijt, doet de herfst zijn intrede.

Onze bijenvolken schroeven hun activiteiten terug naar een laag pitje en concentreren zich op de winterzit. Wanneer je vroeg in de ochtend een kijkje neemt onder de deksels merk je een eerste aanzet tot clustervorming. De koningin verlaagt de eileg in deze periode van het jaar naar een minimum. Daar waar volken nu nog een groot broednest zouden hebben wijst dit wellicht op een hoge varroabesmetting. Om de hoeveelheid mijten in een bijenvolk te bepalen kan je de mijtenval op de schuiflade tellen gedurende minimum 3 dagen. Is de mijtenval per volk gemiddeld max. 1 per dag, dan kan je overwegen om deze winter geen behandeling uit te voeren. Volken die echter zwaar besmet zijn, halen wellicht het einde van de winter niet. De eerste meldingen van CCD (verdwijnziekte of colony collapse disorder) bereiken ons reeds. Het is steeds een droevige gebeurtenis wanneer je merkt dat je eens zo florerende bijenvolk niet meer is. De jammerlijke vaststelling herinnert ons er aan dat de strijd met de varroamijt nooit voorbij is en vooral gevoerd wordt wanneer de zomer op zijn hoogtepunt is, op een moment dat de bijenvolken op hun grootst zijn.

Honingkeuring:

We nodigen onze Nederlandse vrienden uit om tijdens de maandvergadering van november (28/11/2019) een honingkeuring te komen doen. Aangezien we merkten dat de meeste imkers in januari, wanneer de honingkeuring de voorbije jaren plaatsvond, geen honingvoorraad meer hebben, hebben we dit event vroeger gepland. Uiteraard hopen we op een massale inzending van jullie kant. Nieuw dit jaar is dat wanneer de keurmeesters bezig zijn met de honing te keuren, ook wij (alle aanwezige leden) de smaak van de honing van onze eigen bijen zullen beoordelen. Op die manier kunnen we ook ervaren hoeveel verschillende honingsoorten we uit eigen streek kunnen oogsten. Neem daarom niet 3 maar 4 potten mee, waarvan 1 voorzien van een volledig etiket. Zet dus alvast 4 potjes klaar. Ook zuivere bijenwas en aanverwante zullen gekeurd worden.

Uitlenen materiaal Biebond:

Omdat de aanschaf van imkermateriaal dat vaak maar enkele keren per jaar wordt gebruikt een hele investering vraagt, kunnen toestellen zoals slinger en stoomwassmelter aan democratische prijzen ontleend worden door de leden van onze vereniging.

Met het oog op het verkopen van een kwalitatieve honing aan onze klanten hebben we als vereniging bijkomend geïnvesteerd in een melitherm en weckketel om gekristalliseerde honing terug vloeibaar te maken, waarna deze geënt kan worden met een fijn gekristalliseerde honing. Per uitleenbeurt betaal je 5 euro. Meer info kan je bekomen bij onze voorzitter Mark.

Cursus gevorderden:

Enkele maanden geleden kondigden we al aan dat we deze winter een lessenreeks zouden organiseren voor imkers die reeds enige ervaring hebben, maar toch nog interesse hebben in een bijscholing.

Het lessenpakket begint intussen vorm te krijgen, daarom een update.

Het programma zal bestaan uit 6 lessen die telkens op de 2e donderdag van de maanden januari tem juni (muv mei, waar de praktijkles zal doorgaan op zaterdag 9 mei) gehouden zullen worden. Naast 5 theorielessen zal er ook 1 praktijkles gehouden worden.

Volgende onderwerpen zullen aan bod komen:

· Herkennen van ziekten bij bijen

· Koninginnenteelt: theorie + praktijk (mogelijkheid tot het bekomen van raszuivere 1-dagslarven)

· Zwermverhinderingstechnieken, huisvesten van zwermen

· Cosmetische producten op basis van was, propolis en honing

· Oogst van koninginnenbrij

De prijs voor deelname werd vastgelegd op 100 euro. Het aantal deelnemers is beperkt. je deelname is definitief na betaling van het inschrijvingsgeld.

Diegenen die eerder al aangaven interesse te hebben voor deze lessenreeks zijn zeker van hun plaats mits betaling van het inschrijvingsgeld.


Met vriendelijke groeten,

Namens het bestuur,

Johan Vanham