Nieuwsbrief Mei 2019

Post date: Mei 3, 2019

Beste Bijenvriend,

In deze nieuwsbrief:

  • Wat te doen als imker in mei?
  • Activiteiten biebond
  • Aankoop waswafels
  • Nieuw nieuw nieuw: Imkercursus voor gevorderden 2020
  • Ledenlijst
  • Presentatie Jos Van Pee.

Wat te doen als imker in Mei:

De metamorfose die onze bijenvolken in de maand april onderging bereikt stilaan zijn climax. Het blijft fenomenaal hoeveel werk een bijenvolk kan verzetten op 4 weken tijd. Ondanks de koude blijft het echter noodzakelijk om de volken op zwermplannen te controleren.

Van bijenvolken met zwermplannen kan een aflegger gemaakt worden. Gebruik hiervoor ramen met hoofdzakelijk gesloten broed en slechts enkele jonge larfjes of eitjes. Te veel open broed wegnemen zal de zwermplannen net stimuleren, aangezien de voedsterbijen hun voedersappen niet meer kwijt kunnen dan.

De bloei van de meidoorn kondigt traditioneel het einde van het voorjaar aan. Wanneer de honingkamerramen verzegeld zijn, kan er geslingerd worden. Let er echter op dat je voldoende voedsel in de volken laat zitten zodat de bijen niet in voedselnood komen. Wanneer begin juni de eerste lindebomen in bloei komen, gaat de zomerdracht van start.

Activiteiten Biebond:

- Zondag 12/5/19: praktijkles 2: Kastcontrole en maken van een aflegger. Wegens het slechte weer zal (onder voorbehoud van gunstig weer) de tweede praktijkles voor onze cursisten plaats vinden op zondag 12/5/19 om 13u30 in onze bijenhal te Wommelgem. Er is dus geen praktijkles op 4/5/19

- Donderdag 23/5/19: maandvergadering: Koninginnen kweken + broedloos maken van een volk. Voordrachtgever is Johan Vanham.

- Zondag 2/6/19: Velt open tuinen dag: Biebond Boechout stelt de deur van zijn bijenhal in Wommelgem open tijdens de Velt open tuin dag van 2 juni. Van 14 tot 17u zijn we aanwezig om bezoekers een kijkje te laten nemen. GeĂ¯nteresseerden kunnen tevens een bezoek brengen aan de samentuin Schootsveld waar een hapje en drankje kan genuttigd worden.

- Zaterdag 24/8/19: ZomerBBQ: naar goede gewoonte organiseren we op zaterdag 24/8 een activiteit in de omgeving van Boechout waarna slagerij Somers een heerlijke BBQ zal verzorgen. Hou deze datum alvast vrij in je agenda. Suggesties mbt activiteiten zijn steeds welkom.

Aankoop waswafels:

In de maanden mei en juni bouwen de bijen dat het een lieve lust is. Wie bijna door zijn voorraad waswafels zit, kan waswafels aankopen via de bond. Contacteer hiervoor Mark Naveau (0479920005) of Gaston (0477392739).

Imkercursus voor gevorderden:

Ons ledenaantal overschreed in 2019 de historische kaap van de 100. We zijn hier uiteraard enorm trots op, maar vinden het dan ook tijd om onze leden een vervolgcursus op de basiscursus aan te bieden.

Uit hoeveel lessen het programma zal bestaan, wat de exacte onderwerpen zullen zijn, wat de kostprijs zal zijn en wat het maximaal aantal deelnemers zal zijn, is nog niet beslist.

Wat wel al zeker is, is dat de cursus zal doorgaan in de winter van 2019-2020.

De voorinschrijvingen zijn bij deze geopend. Het concrete programma zal na de zomer bekendgemaakt worden.

Ledenlijst:

In de loop van deze maand zal een geactualiseerde ledenlijst bezorg worden aan alle leden. Moest er iemand bezwaar tegen hebben dat zijn adres, telefoonnummer of mailadres hierop verschijnt, gelieve dit dan te laten weten aan het bestuur.

Presentatie Jos van Pee:

In bijlage kan je de presentatie terugvinden die Jos van Pee ons bezorgde naar aanleiding van zijn voordracht op 28 maart ll.

Met vriendelijke groeten,

Namens het bestuur,

Johan Vanham

gezonde_bijen_2009.pdf