Nieuwsbrief Maart 2019

Post date: maart 1, 2019

Beste imker,

De afgelopen week leek het wel alsof de lente zijn definitieve intrede had gedaan, maar dat was wishful thinking.

In het gematigde klimaat waarin wij imkeren komt de lente met vallen en opstaan. Ook onze bijen weten dat, maar zij zijn desondanks de temperatuursterugval uit hun wintertros gekomen en bereiden zich in alle stilte verder voor op wat komen zal. Wanneer begin april de fruitbomen in bloei komen, staat de eerste generatie kortlevende zomerbijen klaar.

Vaststelling van de dag: de boswilg bloeit! Met zijn pastelgele katjes is deze boom duidelijk te herkennen in het landschap. Het stuifmeel van de wilgen is enorm voedzaam, waardoor onze bijenkolonies een verdere boost zullen krijgen in hun ontwikkeling. Ook de wilde pruim en amandelbomen dragen hun eerste bloemen.

Het is dan ook het ideale moment om de sterkste volken die overwinterden op 1 broedbak extra ruimte te geven voor hun in volle expansie zijnde broednest. Zet hiervoor een extra broedbak (met waswafels of uitgebouwde ramen ONDER de met bijen gevulde broedbak. Binnen een 3-tal weken (bij gunstig weer) kan je deze broedbakken omwisselen en komt de nieuwe broedbak bovenaan.

Heb je zwakke kolonies (4 tot 6 ramen bijen)? Geef deze dan een boost door ze, gescheiden door een moerrooster, bovenop een sterk volk te plaatsen. Doe dit op een moment dat de bijen niet vliegen. Je hoeft hiervoor geen krant te gebruiken, bijen lezen immers geen kranten. Wanneer de wilde kers in bloei komt begin april, neem je het 'zwakke' volk terug af het sterke volk en plaats je het terug op een nieuwe bodem (liefst 3 km van de oorspronkelijke plaats, zodat je ook de vliegbijen kan behouden in dit volk).

Te zwakke volken verenig je of ruim je op. Zij hebben wellicht een hoge varroabesmetting om het seizoen goed aan te vatten.

Hou voorts deze maand de voervoorraden in het oog. Het koude weer zal er voor zorgen dat er veel voer wordt verbruikt, terwijl er nog maar weinig binnenkomt.

Wie vooruitziend is maakt deze maand ramen en broedbakken klaar, want volgende maand is het hek van de dam.

Eind deze maand of begin april kunnen zij die bijenvolken besteld hebben hun volk komen ophalen. Meer info hierover volgt nog.

Zorg er in elk geval voor dat je een volledig uitgeruste lege kast meebrengt, samen met een spanriem en je imkerpak.

Alle volken zijn gereserveerd, dus we aanvaarden helaas geen nieuwe bestellingen meer.

Op gebied van het verenigingsleven zitten we ook niet stil met cursuslessen op 7 maart (bijenproducten) en 21 maart (in- en uitwinteren + varroabestrijding).

Onze volgende ledenvergadering heeft plaats op 28 maart. Het onderwerp ligt nog niet helemaal vast maar voorlopig staat 'drachtplanten' op de affiche.

Tot op 1 van onze volgende bijeenkomsten!

Met vriendelijke groeten,

Namens het bestuur,

Johan Vanham

Biebond Boechout