Nieuwsbrief Juni 2019

Post date: Mei 31, 2019

Beste Imker,

De afgelopen maand mei deed de goede start van de lente die we in april kenden helemaal teniet. Met temperaturen die zelden de 20°C bereikten moesten onze bijen hun reeds in april aangelegde voorraden serieus aanspreken. Veel moest er dus niet geslingerd worden. Wat een verschil met een jaar eerder. Hopelijk maakt de zomer nog veel goed.

Intussen maakt de linde zijn opwachting. Verwacht wordt dat door het voorspelde warme weer voor de komende dagen de eerste lindes dit weekend in bloei zullen komen.

Het koude weer en de voedselschaarste hadden nog een ander gevolg: veel volken maakten zich klaar om te zwermen, wat dan ook massaal gebeurde.

Het zijn nu drukke tijdens voor een imker. Wie van plan is zijn koninginnen op arrest te zetten dient een planning op te maken (zie bijlage voor presentatie en arrestschema) en de nodige voorbereidingen te treffen zoals het maken of aankopen van een arrestraam. Koninginnen telen moet voor de start van de arrestperiode gebeuren, aangezien er nadien (voor even) geen larfjes meer zijn.

Dit weekend kan je naar goede traditie alweer een heleboel tuinen bezoeken tijdens de open tuindagen van Velt. Ook de samentuin Schootsveld te Wommelgem houdt een opendeurweekend.

Als imkervereniging zullen we onze bijenstand openstellen voor bezoekers en houden we een praktijkles aanstaande zondag 2 juni. Bezoekers zijn welkom van 14 tot 17u, de cursisten verwachten we een half uur eerder.

Hou rekening met de drukte en parkeer je wagen aan de parking van de begraafplaats (fortbaan).

Op donderdag 27 juni houden we onze laatste maandvergadering voor we in zomermodus gaan. Onderwerp van de vergadering zal behandelen van honing zijn. Veel imkers hebben moeite om het vloeibare goud dat zij oogstten te verwerken tot een smeerbare, fijnkorrelige honing met een constante en hoge kwaliteit. We leggen daarom uit wat je moet doen met de honing vanaf het moment van slingeren tot verkoop.

Voor we onze maandvergaderingen hervatten in september houden we eind augustus onze jaarlijkse uitstap met BBQ. Dit jaar zal deze doorgaan op zaterdag 24 augustus. Hou deze datum alvast vrij, meer details volgen weldra.

(Ter info: deze presentatie is enkel bedoeld voor intern gebruik in het kader van opleiding. Afbeeldingen kunnen auteursrechtelijk beschermd zijn en mogen derhalve niet verder verspreid worden)

Met vriendelijke groeten,

Namens het bestuur,

Johan Vanham