Nieuwsbrief Juli 2019

Post date: Juli 1, 2019

Beste vrienden van de bij,

Het verbaast me steeds weer hoe op 30 dagen tijd de bijenwereld er weer helemaal anders uit kan zien. Wie herinnert zich nog de nagenoeg lege honingzolders begin juni?

In de afgelopen 30 dagen haalden de bijen een fenomenale hoeveelheid nectar, overwegend van de linde, binnen. Broednesten én honingzolders lopen bijna letterlijk over van de honing. Het voorjaar was dan wel niet veel soeps, door de overvloedige neerslag, onmiddellijk gevolgd door een lange periode mooi weer zullen we 2019 herinneren als een normaal tot goed honingjaar.

Aan dit mooie liedje komt op de meeste plaatsen wel bijna een einde nu de laatste lindes hun bloemen laten vallen. Mede door de afnemende dracht en de zomerzonnewende zullen de volken zich vanaf juli stilaan beginnen voorbereiden op de komende winter. Hoewel wij onze eerste hittegolf van 2019 beleven is voor de bijen het hoogtepunt van het jaar 2019 alweer voorbij.

Hier zitten de koninginnen inmiddels 10 dagen op arrest. De arrestramen zijn mooi belegd en het eerste broed sluit zich. Een teken dat de koninginnen onmiddellijk na het opsluiten op het arrestraam zijn begonnen met het raam te beleggen. Tijdens een controle op moerdoppen in de volken kon ik slechts 1 wisselcel vinden. Dit was op 1 van de arrestramen zelf. Doordat de bijen het te druk hadden met het verzamelen van nectar is van zwermdrift geen spoor meer te bekennen.

Wanneer binnen een 10-tal dagen alle honing verzegeld is kan de slinger weer bovengehaald worden en worden de volken met oxaalzuur behandeld.

Voor de imker is het dan eindelijk tijd om te genieten van de zomer.

Geen betere manier dan ook om eind augustus de zomervakantie af te sluiten met een gezellig samenzijn tussen pot en pint. Hou daarom zaterdag 24/8 vrij in je agenda en schrijf je in voor onze uitstap naar Antwerpen en BBQ in Boechout.

Inschrijven kan overigens tot 30/7.

Geen maandvergadering deze maand, bijenwerk des te meer.

Een fijne vakantie gewenst aan iedereen!


Met vriendelijke groeten,

Namens het bestuur,

Johan Vanham