Nieuwsbrief Februari 2019

Post date: februari 7, 2019

Beste imker,

In deze nieuwsbrief:

  • Onze bijen in februari
  • Verenigingsactiviteiten: cursus, maandvergadering, logen/smelten/waswafelen
  • Bijenvolk gezocht?

Onze bijen in februari:

Ondanks de koude staat de natuur niet stil: de hazelaar is intussen uitgebloeid en de voorjaarsbloeiers beginnen hun opwachting te maken. Zo bloeien de eerste krokussen al, samen met de Helleborus en sneeuwklokjes. Op een mooie zonnige dag durven onze bijen dan ook de kast te verlaten op zoek naar het eerste stuifmeel en water. Sommige dekplanken voelen intussen lauw aan: een teken dat de moer terug aan het leggen is gegaan en dat het volk een klein broednestje heeft. Het voerverbruik zal de komende weken dan ook sterk toenemen en zo ook de kans op verhongeren. Controleer dan ook de voer voorraad en leg bij twijfel een pak suikerdeeg op de voeropening.

Verenigingsactiviteiten:

Heel wat op het programma deze maand:

  • Voor onze cursisten is er les 5 'anatomie van de bij' op donderdag 7/2 en les 6 'ziekten&vijanden / drachtplanten' op donderdag 21/2
  • Logen van ramen en uitsmelten van oude raten kan je bij Dirk Jamin gaan doen op zaterdag 9/2. We gaan omstreeks 9u van start. Geef op voorhand door hoeveel ramen je wenst te smelten/logen. Zo kunnen we ons beter organiseren
  • Op zaterdag 23/2 vanaf 9u00 gaan we weer was wafelen en ramen logen bij Gaston. Ook wie zelf geen ramen heeft om te logen of was om te wafelen is welkom om een kijkje te nemen of de handen uit de mouwen te steken. Graag (bij benadering) op voorhand doorgeven hoeveel ramen je meebrengt om te logen of hoeveel zuivere was je hebt om te wafelen. Wie nog geen waswafels heeft kan deze aankopen via de vereniging aan de democratische prijs van €17/kg. Het betreft was van de zuiverste kwaliteit. Graag ontvangen we jullie bestelling via mail, met daarbij de gewenste hoeveelheid en het raamformaat.
  • Donderdag 28/2 staat onze volgende maandvergadering gepland. Onderwerp is ditmaal 'invloed van organische zuren op de mens'. René Debacker komt ons uitleggen wat de effecten van het gebruik van organische zuren in de imkerij op de imker kunnen hebben.

Bijenvolken:

Heel at beginnende imkers zijn nog op zoek naar een bijenvolk om dit voorjaar te kunnen beginnen imkeren. Daarnaast werden sommige leden getroffen door bijensterfte op hun stand.

Voor deze mensen worden er ook dit voorjaar weer bijenvolken aangeboden.

Via een afzonderlijke mail komen jullie er alles over te weten. Reserveren kan via biebond.boechout@gmail.com. Begin april kan je je bijenvolk(en) dan komen ophalen.

Met vriendelijke groeten,

Namens het bestuur,

Johan Vanham