Nieuwsbrief December 2019

Post date: November 30, 2019

Beste Imker,

In deze nieuwsbrief:

  • Maandpraatje december: Winterbehandeling varroa

  • Evaluatie honingkeuring

  • Lidgeld 2020

  • Telling bijenvolken

Maandpraatje December:

Dankzij een frisse novembermaand zitten onze bijenvolken al enige tijd op tros. Tijdens de schaarse zonnige middaguren valt er nog enige vliegactiviteit te bespeuren voor de kasten. Gedurende de wintermaanden is het devies: laat de bijen met rust. Sinds de komst van de varroamijt maken we hierop 1 uitzondering om de winterbehandeling tegen varroa uit te voeren. De omstandigheden maken dat December hiervoor de meest geschikte periode is. Door een opeenvolging van enkele koude nachten in november (waarbij de minima onder 0 graden doken) zijn de meeste volken nu vrij van broed. De weersvoorspellingen voor volgende week zijn dan ook ideaal om de behandeling uit te voeren.

Wanneer je bijenvolken het nieuwe broedseizoen kunnen aanvatten met een lage mijtbelasting, zullen ze sneller ontwikkelen in het voorjaar, minder last hebben van virussen en zal de kritische drempel van varroabesmetting later bereikt worden in de zomer. Wanneer de winterbehandeling goed wordt uitgevoerd, kan in deze broedloze periode een mijtendoding van 95% of meer behaald worden.

2 methodes zijn geschikt:

- de druppelmethode (met een zelf bereide oxaalzuuroplossing, met Oxuvar (te koop bij de apotheek) of met VarroMed)

- verdampen

  • De druppelmethode:

Druppelen doe je met een oplossing van 600g lauwwarm gedemineraliseerd water met 600g kristalsuiker. Hieraan voeg je 35g oxaalzuurkristallen toe. Een kleiner volume aanmaken kan ook, mits respecteren van de verhouding (zeer belangrijk!)

Per straatje dat de tros bezet, druppel je 5 ml van deze oplossing. Voor een optimaal resultaat doe je dit bij een dagtemperatuur tussen -5°C en + 5°C (compacte tros).

Voor een uitgebreide handleiding, raadpleeg de brochure 'Effectieve bestrijding van Varroa' van de Universiteit Wageningen (zie bijlage, pg 45-48), of neem een kijkje op YouTube https://www.youtube.com/watch?v=iiUCCDfzYYA. andere filmpjes kan je vinden met de trefwoorden 'Oxuvar', 'winterbehandeling' of 'varroabehandlung oxalsäure'. Voor behandeling met varroamed; volg de handleiding van de producent.

  • Verdampen:

Voor het verdampen van oxaalzuur dien je te beschikken over een goedwerkende oxaalzuurverdamper. Lees de handleiding van het toestel nauwkeurig en neem de nodige veiligheidsmaatregelen (mondmasker) in acht.

Ben je niet vertrouwd met het uitvoeren van de winterbehandeling, neem gerust contact op met het bestuur.

Evaluatie honingkeuring:

Heel wat leden deden de moeite om een staal van hun eigen honing binnen te brengen voor de honingkeuring. De kwaliteit van de honing zelf was over het algemeen zeer goed. 6 van de 23 inzendingen behaalden een maximale score. Om de kwaliteit nog te verbeteren zullen we in 2020 extra aandacht besteden aan de eisen mbt etikettering, bewaaromstandigheden, oogsten en afvullen van de honing.

Onze eigen leden beoordeelden de ingezonden stalen honing van collega-imkers op uitzicht, smeuïgheid, smeerbaarheid, geur en smaak. Ook hier werden mooie scores behaald en bleek dat er een grote variatie aan smaak is tussen de verschillende inzendingen.

Een gedetailleerd resultaat is te bekomen bij Dirk Jamin.

Lidgeld 2020:

Wie de betaling van het lidgeld 2020 nog niet deed, kan nog steeds het bedrag van 40 euro storten op het IBAN nummer: BE63 9796 1798 7308 - BIC: ARSP BE22 met vermelding van "Lidgeld 2020" aangevuld met uw naam en voornaam.

Telling bijenvolken:

Naar jaarlijkse gewoonte dienen we als imkervereniging een bevraging te doen bij onze leden naar het aantal bijenvolken. De resultaten van deze bevraging dienen om een inschatting te kunnen maken hoeveel bijenvolken er in de lidstaten van de Europese Unie zijn. Op basis hiervan worden er subsidies toegekend aan de lidstaten. Graag ontvangen we dan ook van zo veel mogelijk leden de opgave van het aantal bijenvolken dat zij hebben ingewinterd. Ook 6-raams volken dienen meegeteld te worden.

Via het formulier in bijlage kan je ons je gegevens bezorgen, liefst voor eind december.

Onze verenigingsactiviteiten voor 2019 zitten er op.

Wij van onze kant wensen jullie alvast een vredevol jaareinde en een fantastisch 2020.

We zien jullie allemaal graag terug op 1 van onze volgende activiteiten, te beginnen de algemene vergadering op donderdag 23 januari 2020

Met vriendelijke groeten,

Namens het bestuur,

Johan Vanham

Biebond Boechout

Formulier 1 individuele imker.doc