Was- en Loogdagen 3/2 en 10/2

Post date: Apr 24, 2018 5:33:04 PM

Beste Imkers,

Het nieuwe bijenseizoen komt steeds dichterbij. Gisteren maakten de dames dankbaar gebruik van het warme weer (12°C) en een streepje zon om massaal een reinigingsvlucht uit te voeren en het eerste stuifmeel van de hazelaar, sneeuwklokjes en krokus te halen.

​ Een laatste werkje voor we weer aan het echte bijenwerk beginnen is het uitsmelten van oude raten, het logen van de raampjes, het zuiveren van de gerecupereerde was en gieten van waswafels.

Naar jaarlijkse gewoonte organiseren we opnieuw was- en loogdagen zodat iedere imker zich kan klaarmaken voor een nieuw seizoen.

  • Op zaterdag 3/2/2018 is er de smelt- en loogdag bij Dirk Jamin (Meylweg 34, Kontich). Je kan hier terecht voor het uitsmelten van oude raten met behulp van de stoomwassmelter van de bond. Ook kan je je ramen laten logen. Blijf je over de middag, dan breng je zelf een lunchpakket mee.
  • Op zaterdag 10/2/2018 is er de wafel- en loogdag bij Gaston Van de Vloet (Pachtersdreef 94, Putte). Je kan hier terecht voor het gieten van je waswafels en het logen van je ramen. Traditiegetrouw zorgt Amelie voor warme uiensoep.

Heb je zelf geen materiaal te logen of was om te smelten, dan ben je uiteraard ook welkom om te komen kijken, een praatje te slaan en/of de handen uit de mouwen te steken.

Om de organisatie zo vlot mogelijk te laten verlopen en te voorkomen dat je lang moet wachten zullen we in de mate van het mogelijke een planning opmaken.

Reken er op dat we de eindtijden zullen respecteren, dus kom tijdig en hou er rekening mee dat hoe meer je hebt te doen, hoe langer het werk zal duren.

Geef daarom best op voorhand je gegevens door via onderstaande tabel. Je kan deze eveneens in bijlage van deze mail terugvinden.

Voor het was wafelen dien je minimaal 5 kg zuivere was te hebben om te wafelen. Heb je minder, dan kan je aanvullen met de gecertificeerde was die je kan aankopen via de bond. Best warm je de was reeds op voorhand op, zodat je niet te lang moet wachten ter plaatse.

Voor het logen: Zorg er voor dat de grootste onreinheden reeds verwijderd zijn. Graag weten we om hoeveel ramen het ongeveer gaat.

Voor het was smelten: vermijd volle voerramen. Deze suiker maakt de was broos en het vraagt veel tijd en energie om deze massa op te warmen.

Heb je geen eigen was, dan kan je ook steeds waswafels kopen via de bond. Deze waswafels zijn op te halen bij Gaston op 10/2/2018 of op een later te bepalen moment (doorheen het ganse bijenseizoen) op afspraak bij Mark Naveau of Gaston thuis.

Zoals steeds hopen we weer op een massale opkomst!

Met vriendelijke groeten,

Namens het bestuur,

Johan Vanham

Biebond Boechout