Nieuwsbrief Maart 2018

Post date: Apr 24, 2018 6:03:07 PM

Beste imker,

In deze nieuwsbrief:

· Bijenwerk Maart

· Activiteiten biebond Boechout

· Bijenvolken

· Stoomtoestel

· Bijenhal Wommelgem

Bijenwerk Maart:

De afgelopen dagen kregen we een stevige winterprik toegediend. Echt lente moeten we de eerste dagen dan ook niet verwachten. Wie al eens de moeite nam om aan de dekplank te voelen weet dat de sterkste bijenvolken in het midden van de wintertros een temperatuur van 34 °C aanhouden bij aanwezigheid van broed. Dat is op sommige momenten een verschil met de buitentemperatuur van meer dan 40°C. Geen wonder dat het voerverbruik deze maand exponentieel zal toenemen. Controleer dan ook de voervoorraad en leg een pak suikerdeeg op de voeropening (boven de tros zodat de bijen aan de suiker kunnen) in geval van twijfel.

Bij gunstig weer zullen de eerste wilgen beginnen bloeien deze maand. Keren de werksters huiswaarts met stuifmeel, dan weet je bijna zeker dat er broed, en dus een leggende koningin, aanwezig is. Hou de kast in elk geval nog gesloten tot het kwik boven de 15°C uit komt. Is het weer gunstig, dan kan je een vluchtige inspectie uitvoeren. Is er werksterbroed en voldoende voer, dan weet je genoeg. Stel je helaas vast dat je volk er niet meer is, dan ruim je dit best zo snel mogelijk op.

Activiteiten Biebond Boechout:

Wie zich nog niet heeft ingeschreven voor de workshop bierbrouwen en kaas maken op 10/3 kan dit nog tot 4 maart.

Onze volgende maandvergadering gaat door op donderdag 22 maart vanaf 19u30 in de bunderkes.

Onderwerp van de voordracht is de gesloten waskringloop.

Opgelet: gezien de werken aan het Sint-Bavoplein is ons lokaal enkel bereikbaar via Boshoek – Elfbunderweg.

Bijenvolken:

Ook dit jaar bleven sommigen niet gespaard van bijensterfte tijdens de winter.

Wie op zoek is naar een bijenvolk kan via de bond een volk aankopen.

Voorlopig bieden we F1 Carnicavolken aan op 10 simplex ramen voor de prijs van € 130 per volk. De kast moet je wel zelf voorzien.

Bestellen kan tot eind maart.

Voor de buckfast liefhebbers of mensen die imkeren met een andere raammaat kunnen we ook uitkijken naar een bijenvolk. Laat het ons weten als je interesse hebt.

Stoomtoestel:

Vorig jaar werd het gebruik van een stoomtoestel voor de bestrijding van varroa toegelicht. Dirk Jamin bracht nog een aantal verbeteringen aan, en ontwikkelde zo een prototype.

Wie graag zelf zulk toestel wil, kan dit bestellen bij Dirk. Tijdens een workshop kan je dan je eigen toestel in elkaar knutselen. De kostprijs per toestel wordt geraamd op € 70 - € 100.

Bijenhal Wommelgem:

Momenteel zijn er nog steeds een aantal plaatsen beschikbaar voor bijenvolken van onze leden in de bijenhal te Wommelgem.

Wie interesse heeft om er 1 of 2 volken te plaatsen, kan zich melden bij het bestuur.

Met vriendelijke groeten,

Namens het bestuur,

Johan Vanham