Nieuwsbrief Januari 2018

Post date: Jan 16, 2018 5:47:02 PM

Beste imker,

In deze nieuwsbrief:

· Bijenwerk januari

· Activiteiten biebond Boechout

Bijenwerk januari:

Januari betekent het begin van een nieuw kalenderjaar. Toch weten we als imker dat de basis voor het nieuwe bijenjaar gelegd wordt in de nazomer met de varroabehandeling en het inwinteren.

Toch breekt rond deze tijd ook voor de bijen een nieuwe periode aan. Dat heeft alles te maken met de winterzonnewende. Sinds 21 december lengen de dagen terug. Een 2-tal weken later beginnen de koninginnen bij gunstig weer opnieuw met leggen. In sommige sterke volken zal dan ook al een klein broednestje aanwezig zijn.

Wie de winterbehandeling tegen varroa nog niet heeft uitgevoerd moet dan ook snel handelen. De tijd dringt!

Ook voor ons als imker betekent het nieuwe jaar dat het begin van het actieve bijenseizoen nadert. Begin dus alvast met het uitsmelten van oude ramen zodat je deze kan logen op onze jaarlijkse loogdag.

Activiteiten Biebond Boechout:

Ook dit voorjaar hebben we een druk en gevarieerd programma samengesteld. Noteer alvast volgende data in je agenda. Een aantal onderwerpen moet nog bevestigd worden en worden nog gecommuniceerd. Heb je zelf een onderwerp dat je graag aan bod ziet komen, aarzel niet om het ons te melden.

Tijdens onze eerste vergadering van het jaar op 25/01 presenteren we traditiegetrouw het financiële jaarverslag. Daarnaast nodigen we opnieuw een peloton keurmeesters afkomstig uit Nederland uit. Naast honing, keuren zij ook gebak, was en mede.

Wie niet aanwezig kan zijn op de waswafel- en loogdag op 10/02 bij Gaston (Pachtersdreef 94, Putte), kan een week eerder bij Dirk Jamin ramen logen of ramen uitsmelten met de stoomwassmelter (Meylweg 34, Kontich).

De stoomwassmelter van de bond kan ook gehuurd worden aan 5 euro per uitleenbeurt. Neem hiervoor contact op met Mark Naveau.

Op 10/2 kan je ook waswafels maken van je eigen gezuiverde bijenwas. De minimale hoeveelheid was bedraagt 5 kg. Je kan ook je eigen was aanvullen door de aankoop van zuivere gecertificeerde bijenwas van de bond. Heb je geen eigen bijenwas maar wil je wel waswafels, dan kan je deze aankopen via de bond.

Het einde van de winter sluiten we op 10/3 passend af door een workshop honingbier brouwen bij Peter de Moed. Bij een hapje en drankje kunnen we gezellig bijpraten.

De maandvergaderingen starten steeds om 19u30 in ons lokaal ‘de bunderkes’ gelegen aan de Elfbunderweg te Boechout. Meer informatie betreffende de overige activiteiten wordt nog meegedeeld op een later tijdstip.

Uiteraard hopen we jullie terug te zien bij onze volgende activiteiten!

Met vriendelijke groeten,

Namens het bestuur,

Johan Vanham